Actueel

Van alles wat…..

 Na een lange periode weer eens een blog van mijn hand. Beiden zijn wij ziek geweest,  ik een beetje, Joke al een  langere tijd. Nu gaat het weer een beetje beter met ons, gelukkig maar! De afgelopen periode hebben wij voor elkaar gezorgd.

Langzaam beginnen wij weer een beetje met wandelen en af en toe een stukje fietsen. Dit allemaal met inachtneming van de Corona regels. Veel zaken kunnen niet meer, maar gezondheid gaat nu boven alles!

De computercursussen in ” de Boerderij ” in Zelhem gaan voorlopig niet door, dit in tegenstelling tot het werk bij de dagverzorging. Dat gaat wel gewoon door tot onze verbazing. Bij de dagverzorging komen over het algemeen oudere mensen met een matige tot zwakke gezondheid. Het is eigenlijk onverantwoord om de dagverzorging door te laten gaan, maar de organisatie zal wel weten wat zij doet althans dat hopen wij dan maar.

De afgelopen weken een beetje aan het wandelen geweest, en wat ons opvalt is dat wij her en der mondkapjes langs de weg zien liggen. Wij willen blijkbaar wel onszelf beschermen, maar om de natuur, in dit geval vogels en andere dieren, te beschermen komt niet in ons op.  Het wordt achteloos weggesmeten. “Heb ik er geen last meer van” lijkt het motto te zijn. 

Nu even iets luchtigere dingen: 

Tijdens de wandelingen zie je veel moois als er oog voor hebt. Natuurlijk maken wij daar een foto van en genieten er dan ook thuis nog een keer van. Een paar foto’s staan hieronder.

Ak deze foto ‘s zijn dichtbij onze woonomgeving gemaakt. Je hoeft niet ver te reizen om iets bijzonders te kunnen zien. Gelukkig gaat het lopen steeds beter en worden de afstanden met iedere wandeling iets groter, op deze manier verleggen wij onze grenzen iedere keer een beetje.

De politiek is ook weer begonnen na het zomerreces. Momenteel speelt het plaatsen van windmolens in Bronckhorst een grote rol. Dit ten onrechte, er is nu alleen nog maar sprake van het vaststellen van een plan. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten dat windenergie en daarmee ook windmolens pas in 2022 weer op de agenda komen na de gemeenteraadsverkiezingen.. Een ander hot item is de zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen. De gemeente is van plan om deze verzekering te beëindigen. Volgens de wethouder zullen de huidige gebruikers worden begeleid en ondersteunt bij het vinden van een voor hen passende verzekering. Ook zou er niemand financieel op achteruit gaan, ja, misschien zelfs iedere maand nog wat extra overhouden….. Hierover hebben wij zo onze twijfels. Over beide onderwerpen is het laatste woord nog niet gezegd.

Veel vergaderingen, van de fractie, de raadscommissies, en andere organisaties, gebeuren du digitaal. Zeer efficiënt, maar niet echt leuk. Deze week heb ik drie digitale bijeenkomsten. Iedere organisatie gebruikt weer een andere programma, Teams, Zoom, enz., enz. Intussen is mijn laptop ruim voorzien van dergelijke programma ‘s.  Soms zie ik door de bomen het bos niet meer……

SeniorWeb in Zelhem.

Op 2 september ben ik begonnen bij SeniorWeb in Zelhem als vrijwilliger. Samen met een andere medewerker ga ik een groep van hoofdzakelijk ouderen helpen bij het leren omgaan met een computer. De groep is niet zo groot, ongeveer vier personen. De deelnemers kunnen ook met vragen op het gebied van de mobiele telefoon, en Android tablets bij ons terecht. Ik verheug mij op de eerste kennismaking!

De bijeenkomsten worden gehouden in ” de Boerderij” aan de Meeneweg, een mooi karakteristiek pand.

De cusrusruimte is op de Deel. Omdat de zon volop op de ramen van de Deel staat te schijnen is er een alternatieve vorm van zonwering bedacht: voor de ramen staan planken! De cursusruimte bestaat uit een aantal tafels en stoelen, alles Corona-proof. Iedereen heeft een mondkapje voor, en dat is wel even wennen. Mijn bril besloeg constant. De ruimte ziet er ongeveer zo uit:

Achter de laptop zit de cursusleider, Joop. Achter hem, aan de muur, hangt een beeldscherm waarop de laptop van hem wordt geprojecteerd. Iedereen kan dan zien wat er gedaan wordt. Op deze foto is de alternatieve zonwering ook te zien.

Op dit moment, en dat blijft zo de komende maand, draaien wij met twee groepen cursisten. Een groep die aan de slag gaat met Windows en Google Chrome en een aantal mensen die met een Android tablet gaan oefenen. Over een maand, als er geen  nieuwe ontwikkelingen zijn rondom het Corona-virus, wordt de cursus gedurende twee uur gegeven. Vandaag duurde iedere groepsles een uur. Tussen de twee lesblokken door is er even tijd om een luchtje te scheppen. “De Boerderij” zorgt voor koffie en thee voor de deelnemers aan de cursus.

Het was voor mij,  en voor de cursisten,  een leuke middag, Joop geeft enthousiast les en vertelt tussen de bedrijven door ook allerlei anekdotes op het gebied van computers. De deelnemers stelden allerlei vragen aan Joop en mij.  De volgende week gaan wij aan de slag met het Google-account: wat is dat en wat kun je ermee?

Voor de diverse programma’s gebruiken wij de mogelijkheden die Google beidt, zoals Documenten, en spreadsheets. De reden dat wij Google gebruiken is omdat het goede programma’s zijn, en zij zijn gratis. Voor de cursus heeft het als gevolg dat iedereen hetzelfde programma gebruikt.  Mochten de cursisten op een later moment een Office-programma willen gebruiken, dan kunnen wij hen hierbij ook helpen. Zowel Joop als ik gebruiken beiden Microsoft 365.

Storm op komst!

Op tv en radio wordt gewaarschuwd voor slecht weer. Regen en storm, maximaal windkracht 9 langs de Noordzee kust, bij ons in het Oosten van het land ongeveer windkracht 8 met windstoten tot 90 kilometer per uur. Reden voor ons om alle planten die normaal her en der verspreid staan op het terras bij elkaar te zetten in de hoop dat dit enige beschutting geeft. Andere, vaste planten, zullen wel enige schade oplopen, dat kan bijna niet anders. Naar verwachting zal in de loop van de komende nacht, zo tussen 03.00 en 05.00 de storm haar hoogtepunt bereiken. Ik hoop dat wij er gewoon doorheen slapen!

De lucht boven ons huis is mooi, maar ook een beetje dreigend, op de volgende foto is te zien wat ik bedoel:

Het kan nog dreigender:

Er is duidelijk ander weer op komst, het is, misschien tijdelijk, gebeurt met het mooie weer. Volgende week blijft het aan de koele kant, jammer. Beide foto’s zijn achter ons huis gemaakt, zo rond 20.00 uur. 

De regen hebben wij hard nodig, het grondwaterpeil is te laag, de bossen staan te verdrogen, beekjes staan droog, de landbouw heeft dringend behoeft aan water. Kortom: het is meer dan welkom! Als ik naar Hoog-Keppel ga via de Kipstraat kom ik langs een beekje. Een paar weken geleden stond er nog iets water in, nu is het een sloot met modder in plaats van water. Je ziet dat de natuur en de gewassen op het land naar water snakken. Het wordt tijd dat wij in Nederland in plaats van het hemelwater zo snel mogelijk afvoeren naar een systeem gaan waarin wij het zolang mogelijk vasthouden. Klinkt simpel, maar het heeft mogelijk gevolgen voor de landbouw en andere zaken waar ik niets van af weet. Meer iets voor de deskundigen.

De avonden worden al korter, steeds vroeger gaan de lampen aan. Het is dan ook bijna september, en normaal gesproken is het met de Hummelse Kermis zo rond 20.30 uur (bijna) donker. Dit jaar gaat de Kermis door de Corona niet door. Volgend jaar misschien weer, op de tweede woensdag van september en de daaraan voorafgaande dinsdag zoals de datum voor de kermis wordt omschreven.

Wandelen.

Vanmorgen hebben Joke en ik een mooie wandeling gemaakt. In de Hessenweg een pad ingeslagen. Het was duidelijk een niet veel belopen pad, het werd steeds smaller en meer overwoekerd. Uiteindelijk kwamen wij bij een bietenveld uit. Hier liep het pad dood…. Dan maar langs de rand van het bietenveld lopen, richting Sliekstraat. Daar aangekomen de straat oversteken en richting Dolman op gegaan. Bij Dolman na de laatste schuur het pad is, naar het bos. 
Gezicht op Hummelo vanuit bos bij 
Dolman.
Vanaf dit pad naar de Ruurlose Allee gelopen.  Daar de Rijksweg overgestoken naar de dode arm van de Oude IJssel, met op een gegeven moment Kasteel Keppel aan de linkerzijde.
Kasteel Keppel.
Beiden hadden wij zin in een kop koffie, dus besloten wij om bij de Gouden Leeuw op het terras iets te drinken. Helaas…. het terras was gesloten. Dus maar doorlopen naar de Hessenweg, en vandaar via de rondweg naar huis. Al met al een goed begin van de zondag! 
In Strava ziet onze wandeling er als volgt uit:

Regen!

Nadat gisteren al een regenbui met onweer over Hummelo trok en in totaal 18 mm. neerslag bracht, is er zojuist een regen en onweerbui overgetrokken die 15 mm neerslag heeft gegeven.  In een klein half uur kwam de regen met bakken uit de hemel. Wij hebben geprobeerd om de bui op foto vast te leggen, maar de ramen zaten onder de regendruppels. De bui is niet echt goed te zien, maar de sfeer wel te proeven.

De bloemen en planten hebben in een korte tijd veel water over zich heen gekregen. Nadat de bui voorbij was, heeft Joke buiten de meeste rommel bij elkaar geveegd. Het is weer even netjes, tot de volgende bui. Wat er dan  niet ligt, hoe je ook niet op te ruimen.

Vannacht is het gelukkig iets koeler, circa 17 graden Celsius. Dat is beter dan de ruim 20 graden die wij de afgelopen dagen hebben gehad! Toch wordt het morgen weer een warme, broeierige dag met een maximum temperatuur van 30 graden Celsius. 

Vanmiddag even op bezoek geweest bij vrienden in Steenderen, heerlijk met de fiets naar toe gegaan. Via binnen weggetjes zoals de Lamstraat en de Hardsteestraat  richting Steenderen. OP de heenweg was er minder zon als op de terugweg. Gelukkig hebben wij regelmatig in de schaduw kunnen fietsen. Toch weer 18 kilometer op de fiets gezeten.

Een verjaardag.

 Vandaag is mijn schoonzus Annette 60 jaar geworden! Natuurlijk zijn wij even op bezoek gegaan, gezellig buiten zitten, een kop koffie, leuk met elkaar praten. Wat wil een mens nog meer? De buren van Annette hebben een mooi spandoek gemaakt en gisterenavond geplaatst waarna nog iets werd gedronken door de buren.

Annette bij spandoek.
Ook de zoon van Theo en Annette, Thom, had deze week iets bijzonders. In Weekblad Contact, editie Bronckhorst Zuid verscheen een artikel over zijn passie: survival en de start van zijn eigen trainingslocatie voor mede sporters.
Het artikel is een goede steun in de rug voor deze jonge ondernemer. Hij is met hart en ziel bezig met sport in het algemeen, maar de survival is wel heel bijzonder voor hem.
Natuurlijk hoort een cadeau bij een verjaardag. Joke heeft weken gewerkt aan het schilderij van de gelukkige koeien, in diamond painting. Het was een hele klus, maar het resultaat is prachtig geworden! Annette was blij met dit geschenk.
Annette met het geschenk en kleindochter Angeline.
Na het eten vanmiddag ook nog even vier kilometer gewandeld, mooie route met goede weersomstandigheden.

Een verfrissende regenbui.

Na acht dagen van hitte barste gisterenavond eindelijk het onweer los, samen met een heerlijke regenbui. Deze bui is meer dan welkom. Gewassen op het land, de bossen en de tuinen; alles snakt naar water! Na deze regenbui zie je alles opfleuren. 

Ik hoop dat dit de laatste “.plaknacht” wordt. Ondanks het onweer en de regen is het benauwd. Bij ons staan alle deuren en ramen open zodat de temperatuur in huis gedurende de nacht iets kan zakken. Gelukkig staat op de slaapkamer een ventilator. Hij draait de hele nacht op de laagste stand. Dit maakt het voor ons mogelijk om toch nog redelijk goed te kunnen liggen en slapen.
De regen komt momenteel in buien, soms gaat het zacht, maar er zitten ook fellere exemplaren tussen. Het geluid van de regen tegen het slaapkamerraam is mooi, wij beiden kunnen er goed door slapen. Ben heel benieuwd hoeveel regen er morgenvroeg in de regenmeter zit. 

Er zit 18 mm. in de meter, alles gisterenavond en vannacht gevallen. De verwachting is dat er vandaag nog meer neerslag komt.

Een hittegolf.

 Het is vandaag de zevende dag op rij met temperaturen boven de dertig graden Celsius, dus echt een hittegolf. Normaal duren deze zeer warme periodes niet zo lang, meestal een dag of vijf. Nu gaan wij richting acht dagen….

De nachten zijn warm, de dagen veelal te heet om iets te doen, het meeste werk doen wij in de morgen-uren, dan is het nog een beetje te doen. In de loop van de dag, met stijgende temperaturen, houden wij ons rustig.

Op dit moment rommelt het af en toe in de verte, wij hopen dat het onweer doorzet en ons een verfrissende regenbui brengt. Niet zo hard als een paar dagen geleden op verschillende plekken in de provincie. Daar viel soms enorm veel regen en ook hagel.

Ondanks de warmte zijn er in de tuin planten die het nog goed doen, onder andere de geraniums. Zij houden van zon en warmte. Ook de zonnebloemen hebben nu  niets te klagen, zon genoeg gehad.

de zonnebloemen.
Het is nu ongeveer 19.00 uur, en de lucht begint te werken, er is ander weer op komst.  
Het is bijna tien over half acht in de avond, en het is buiten behoorlijk donker en dreigend. Wij wachten in spanning af wat de weeromslag ons zal brengen!
Vanmiddag samen nog een kleine 2,5 kilometer gewandeld, je moet toch in beweging blijven……
 

Gewoon een paar mooie plaatjes.

Vandaag niet zoveel te vertellen. Ja, Joke heeft in de tuin gewerkt en wij hebben een mooie fietstocht gemaakt langs “het Zwarte Schaar “. Bij de camping was alles uitgestorven, gewoon heel ongewoon! Het is nu echt mooi weer, maar niet normaal. Het is te warm voor de tijd van het jaar, normaal is het 13 of 14 graden, nu ruim 20 graden Celsius.

In de tuin bloeien veel planten, en daar hebben wij de volgende foto’s van gemaakt:

De bloesemboom staat in Voor-Drempt, aan de Kerkstraat.

Gezellig een stukje fietsen naar Drempt en de Oude IJssel.

Vandaag zijn wij met de fiets naar het kerkhof in Drempt geweest. Het was prachtig weer, misschien wel veel te warm voor de tijd van het jaar! Het werd in Hummelo ongeveer 21 graden Celsius. Samen fietsen is altijd gezellig, je hebt samen genoeg te praten en ieder van ons ziet onderweg wel iets bijzonders om de ander hierop attent te maken.

Na het verzorgen van de planten via de Vijf Bomen richting Hoog-Keppel en daarna langs de oude AVIKO richting huis. Opvallend vonden wij dat we tijdens het fietsen zoveel insecten hebben gezien en op onze huid hebben gevoeld. Misschien gaat het toch langzaam iets beter met de insecten….. wij hopen het!

Vanavond weer samen een mooie fietstocht gemaakt, nu langs de Oude IJssel naar Laag-Keppel. Het weer nodigde echt uit tot bewegen, en dat hebben wij dan ook maar gedaan.

In Laag-Keppel bij de brug even op een bankje gezeten, even een slok water drinken en dan weer verder, via de rotonde naar de Sliekstraat en dan naar huis, Onderweg de volgende foto’s gemaakt:

De beide Lakenvelders staat dicht bij Kasteel Keppel, en zij staan er al enige jaren. In bijna ieder jaargetijde staan zij buiten te grazen, of liggen heerlijk in het gras. De molen draaide vanavond op volle kracht, de wieken draaiden op redelijk hoge snelheid rond, een mooi gezicht.

Vaak staat de ijskar van “de Steenoven” uit de Broekstraat in Hummelo op de parkeerplaats bij de brug in Laag-Keppel, maar vanavond was de parkeerplaats verlaten, geen ijskar te bekennen. Wel zitten aan de oever her en der mensen te vissen, het lijkt mij een rustgevende bezigheid, maar ik vind dat haakje in de bek zo zielig voor de vis… Ik zou best willen vissen, al was het maar voor de ontspanning, maar dan diervriendelijk, dus zonder haakje….., maar ik denk dat ik mij bezig blijf houden met andere dingen zoals wandelen en fietsen, lijkt mij beter, ook voor de vissen in de Oude IJssel!

Een vroege gast en een vreemde vogel.

Vanmorgen, het was goed en wel licht buiten, zat deze vroege gast, een vink, heerlijk bij ons op de stoep zaadjes en dergelijke te pikken. Het is een behoorlijk forse knaap, zoals je op de profielfoto kunt zien. Vorige week hebben we een vreemde gast op bezoek gehad, een bonte specht.

Vink in profiel, onze vroege gast!

Even later draaide de vroege gast zich om en heb ik deze foto gemaakt.

Vink achter het huis.

Vorige week hadden wij bezoek van een bonte specht, echt een vreemde vogel hier achter het huis. Heel mooi om te zien. Dit was het eerste jaar dat wij hem bij ons in de tuin hebben gehad, echt bijzonder!

De bonte specht, de vreemde vogel.

De specht deed zich te goed aan de pindakaas, met zijn grote snavel is de pot trouwens zo leeg…, maar dat geeft niets, ook een specht moet nu eenmaal leven.

Veel weet ik niet af vinken en spechten. Weet dat vinken zaden eten. Zij zijn algemeen voorkomende vogels en behoren tot de zelfde familie als de huismus.

Het lijkt op dit moment wel voorjaar. De zon schijnt uitbundig en er is niet teveel wind. Wij hebben net een wandeling door het bos gemaakt van ongeveer 3,6 kilometer. Wij zijn via Laag-Keppel naar de Ruurlose Allee gelopen en via de Sliekstraat weer richting huis. Het is nu erg droog in het bos, wij hebben een paar goede buien nodig. In het bos nog een paar keer het hameren van de specht gehoord, een mooie roffel!

Ik stond even in dubio: doe ik de winterjas aan of de dunnere jas. Het werd de dikkere jas. Eigenlijk was het niet nodig, maar de wind is nog behoorlijk fris.

Eenmaal thuis nog even naar buiten, maar in de tuin zitten vind ik toch nog net te fris, zeker met de wind erbij. Ben dus maar weer naar binnen gegaan. Radio aan en verder aan dit blog werken.

Hummelo in tijden van Corona.

Het Corona-virus is nu een poosje in het land, en zij eist vele slachtoffers. Ziekenhuizen liggen vol, en dan met name de Intensive Care afdelingen.De Regering heeft allerlei maatregelen afgekondigd om te proberen de noodzakelijke zorg van ziekenhuizen overeind te houden. Minister-President Mark Rutte noemt het een “intelligente Lock down”. Zoveel mogelijk binnen blijven, thuis werken indien mogelijk, alleen de boodschappen doen, en nog een aantal regels voor de hygiëne om verspreiding van het virus te voorkomen.

Hier, in Hummelo, is het rustiger als normaal. De kapper en de snackbar en het hotel zijn gesloten. In de supermarkt gelden regels en voorschriften met betrekking tot onderlinge afstand en de mandjes die de klanten hebben gebruikt worden na het afrekenen gedesinfecteerd.

Doetinchem:

Vanmiddag even naar Doetinchem gefietst. Doetinchem, wij hebben het thuis overigens over “de stad”. In de stad was het opmerkelijk rustig. Veel winkels zijn tijdelijk (?) gesloten, de binnenstad oogt verlaten en is dat ook. Mensen houden over het algemeen angstvallig anderhalve meter afstand tot elkaar. De parkeerplaatsen achter de winkels waren nog niet halfvol met geparkeerde auto’s, de gratis fietsenstalling was op een enkele fiets of bromfiets na leeg. Op de weg heen en terug hebben wij misschien vier of vijf fietsers gezien. Opvallend is wel de hoeveelheid vrachtverkeer.

Thuiswerken:

Nu de bibliotheek gesloten is, en er ook op het politieke toneel niets gebeurt zoals vergaderingen en dergelijke werk ik maar thuis. De werksituatie thuis is goed, heb een eigen werkkamer en beschik over de meeste apparatuur die nodig is om thuis te kunnen werken. Mijn werkplek is op de eerste verdieping in een voormalige slaapkamer.

Mijn werkplek.

De werkplek oogt misschien een beetje rommelig, maar daar kan ik niet veel aan doen. Allerlei apparatuur is aangesloten op een paar punten, en de kabels lopen kris- kras over het bureau. Het maakt mij ook niet zoveel uit, het is een fijne kamer om te werken!

Even FaceTimen? Gewoon doen in tijden van Corona.

Door het Coronavirus liggen veel activiteiten in heel het land stil. Natuurlijk geldt dit ook voor de (plaatselijke) politiek. De fracties kunnen en mogen momenteel niet meer bijeenkomen in het Gemeentehuis. Omdat alle raad- en commissieleden de beschikking hebben over een iPad is er door de fractie van de Partij van de Arbeid voor gekozen om de komende fractievergaderingen via Face Time te doen…… Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat verlopen. Aanstaande dinsdagavond is de fractievergadering, hoop dat alles loopt zoals wij allemaal hopen dat het gaat lopen. Door de secretaris worden wij gebeld, en nu maar hopen dat alles zonder haperingen verloopt. En ik hoop dat de vergadering niet te lang duurt, het is toch anders als je samen in een vergaderruimte zit, of in je eentje thuis in je werkkamer….

In de tuin bezig.

Vandaag was het heerlijk weer om buiten bezig te zijn. Wij hebben dan ook een deel van de ochtend in de tuin gewerkt, tot het moment dat wij geen zin meer hadden. “Geen zin hebben” is een prima argument om te stoppen, althans dat vonden en vinden wij. Een bijna dode plant uit de tuin gehaald, deze plant wilde de laatste jaren al niet meer zo goed, de droogte van vorige jaar was de laatste druppel, hij deed helemaal niets meer.

Naar de apotheek.

Vanmiddag kon ik bij de apotheek mijn medicijnen ophalen. Samen met de fiets naar Hoog-Keppel, een mooie fietstocht. De heenweg via de Mazou, en terug via de Hessenweg. Het is echt heel stil op straat, de corona crisis is niet goed voor de mens en de economie, maar des te beter voor het milieu. Er zijn veel minder auto’s en vrachtwagens op de weg, het vliegverkeer ligt bijna geheel stil.

Ook bij de huisartsen en de apotheek is het een vreemde situatie. Mensen mogen alleen nog maar na een afspraak binnen komen bij de huisartsenpraktijk. Voor de apotheek geldt dat de medicijnen die worden opgehaald allemaal via een raam worden uitgereikt. Niemand komt nog binnen bij de apotheek. Ik kan het mij heel goed voorstellen, maar het is vreemd…..

Eindelijk! Weer eens een blog.

Zo, nu eindelijk weer eens een nieuw bericht van mijn hand. De afgelopen maanden heb ik gebruikt om te herstellen van de rugoperatie die zeer goed verlopen is. Heb voor het eerst in vijftien jaar geen pijn meer, en ik loop zonder krukken en/of stok.

Het Corona virus.

Het werk, zowel politiek als wat betreft de bibliotheek ligt stil. Tenminste tot 6 april. Een lange periode, Nederland komt tot rust (of niet….) Voor de bibliotheek betekend deze Corona uitbraak dat alle vestigingen gesloten zijn. Voor de politiek heeft het tot gevolg dat de fractievergaderingen bijvoorbeeld via de app FaceTime op de iPad gehouden worden, is iedere deelnemer veilig in zijn of haar eigen omgeving.

Daginvuling.

De afgelopen maanden gebruikt om de conditie weer een beetje op peil te krijgen. Regelmatig wandelen en fietsen helpen daarbij enorm. Gisteren zijn wij even naar Zelhem gefietst, moest bij Welkoop iets halen. Toch bijna 20 kilometer fietsen (19,3 om precies te zijn….). Het was heerlijk weer, wel een beetje wind, maar dat vonden wij niet zo erg.

Iedere dag proberen wij een half uur tot een uur te bewegen. Afwisselend wandelen en fietsen. Je merkt dat de conditie en het uithoudingsvermogen toenemen met het verstrijken van de tijd. Nu is het momenteel ook heerlijk weer om in de buitenlucht iets te doen. Her en der staan al bloemen en planten in bloei die nu eigenlijk nog niet horen te bloeien. Zo staan aan de Sliekstraat een paar Goudsbloemen in volle bloei tussen de restanten van andere planten. Je moet het alleen willen zien. Ook in onze tuin steken verschillende planten nu hun kopjes boven de grond of komen uit de knop. Het is eigenlijk geen winter geweest, het seizoen wat nu achter ons ligt. Bijna geen vorst, ja, soms een beetje nachtvorst, maar over het algemeen te zacht en te nat. Ik hoop wel dat de zomer niet hetzelfde gaat worden als vorig jaar: extreme temperaturen en extreme droogte. Wij moeten maar gewoon afwachten…..

Naar het ziekenhuis en revalidatie daarna.

Vandaag word ik opgenomen in het ziekenhuis voor een rugoperatie. Zal een dag en nacht in het ziekenhuis blijven. Daarna volgt de revalidatie thuis. De eerste tijd zal ik geen blogs publiceren, het herstellen van de operatie en de revalidatie gaan voor.

Een voorlichtingsmiddag over Freestyle Libre.

Vanmiddag gaan wij even naar het ziekenhuis. Er is een, verplichte, bijeenkomst voor gebruikers van de Freestyle Libre. Wij zijn benieuwd naar de inhoud van deze middag. Voor het bezoek aan het ziekenhuis ga ik zelf even naar de opticien, mijn bril even bijstellen.

De voorlichtingsmiddag.
omslag van de folder van Freestyle Libre die wij meekregen.

Om half vier moesten wij in het Slingeland ziekenhuis zijn. Vanuit Hummelo met de fiets er naar toe gegaan. Het was prachtig weer, niet veel wind en een redelijke temperatuur. Op de heenweg naar het ziekenhuis vrij veel scholieren gezien.

In het ziekenhuis moesten wij in het auditorium zijn. Toen wij om ongeveer kwart over drie binnen kwamen waren er nog maar een paar andere mensen. Langzaam vulde de zaal zich met diabetes patiënten die de freestyle libre gebruiken. De mensen waren van alle leeftijden, van jong tot oud. Het was een gemengd gezelschap. De voorlichting gebeurde aan de hand van een powerpoint presentatie die helaas soms zeer slecht te zien was door het kleurgebruik. Ook viel het geluid regelmatig weg, hetgeen vervelend was. De voorlichting was duidelijk, ondanks de genoemde minpunten. Het blijkt dat alle aanwezigen meerdere keren scannen op een dag, gemiddeld een keer of tien. “Meten is Weten” merkte Joke op, en zij heeft gelijk! Wij hebben best veel dingen gehoord, onder andere dat je de mobiele telefoon ook kunt gebruiken voor het scannen, tenminste als hij aan de voorwaarden voor gebruik van de app voldoet. Vanuit de aanwezige werd er veel gereageerd, en iedereen was blij met de mogelijkheid om te scannen. Een vingerprik hoeft nu (bijna) niet meer. Dit scheelt pijn en ongemak. Ook even gehad over het automatisch ontvangen van de materialen. Niet iedereen heeft aangegeven de spullen automatisch te ontvangen. Het blijkt dat de fabrikant over het algemeen ruimhartig omgaat met klachten en problemen. Indien nodig worden nieuwe spullen toegezonden. Een aantal mensen had moeite met het verwijderen van de sensor. Hij plakt erg goed! Er weden tips gegeven waardoor het verwijderen een stuk makkelijker zou gaan.

Weer thuis.

Om ruim vijf uur waren wij weer thuis, met een hoofd vol informatie. Het duizelde ons gewoon, zoveel hebben wij gehoord. Na het eten “even” samen de app geïnstalleerd op de mobiel van Joke. Op de laptop moet ook nog een app worden geïnstalleerd die de gegevens doorstuurt naar het ziekenhuis. Dit doen wij binnenkort. Wij zijn beiden moe geworden van alle informatie en indrukken, maar hebben ook veel geleerd!

Naar "den Ooiman" en familie in Zelhem.

Zondagmorgen.

Het is zondagmorgen, vannacht heeft het behoorlijk geregend, maar het heeft ook gevroren. Dat is geen goede combinatie! Joke moet vanmorgen weer naar ” den Ooiman” . Hier werkt zij al ruim veertig jaar als vrijwilliger, petje af! Omdat de wegen mogelijk iets glad zouden kunnen zijn is zij vroeger als normaal van huis vertrokken. Gelukkig is zij zonder problemen aangekomen bij “den Ooiman” . Zelf heb ik, terwijl Joke weg was, voor het eten gezorgd. Heb het warm eten voorbereid zodat wij rond de middag aan tafel kunnen. De radio staat aan, en het is gezellig. Iets na elven was Joke weet thuis, gelukkig!

Familiebezoek.

Vanmiddag even naar familie in Zelhem geweest, altijd gezellig zo ‘n familiebezoekje. Zij hebben een jonge hond, een bijna jaar oude Hollandse herder, Thirza. Een heel lieve, speelse hond. Voor haar hebben wij een koekje meegenomen, en die heeft zij met smaak op gegeten. Wij hebben een poos met elkaar zitten praten, de tijd ging snel voorbij. Een zoon van hun is zeer sportief, hij doet aan survival. Vandaag had hij een wedstrijd in Westerbork. Hier is hij eerste geworden. Behalve een aandenken in de vorm van een aantal flesjes speciaal bier en glazen, maar ook een stropdas, heeft hij ook een klein geldbedrag gewonnen.

Een rustige avond achter aan tafel.

Vanavond geen bijzondere plannen, ja, ik schrijf nu dit blog. Dat doe ik vandaag achter aan tafel in de woonkamer. Vaak zit ik boven op mijn werkkamer te schrijven. De reden dat ik nu beneden zit is omdat ik het wel erg gezellig vind om beneden te zitten. Voor het schrijven van een blog heb je niet veel nodig: een computer en in mijn geval een kop koffie. De rest van de avond ga ik lezen, ik lees nu: “Onderstroom” van Arnaldur Indridason, een IJslandse schrijver.

Opstaan, wandelen en post.

Ik en de dag vroeg begonnen, kon niet slapen… Twee keer uit bed geweest. Nu is het bijna half acht in de morgen en ik zit aan dit blog te werken, leuk! Het ontbijt heb ik al een paar uur op. Als ik even naar buiten kijk dan zie ik dat Hummelo nog slaapt, althans een deel van het dorp. Bij de SPAR zijn ze al druk bezig, om acht uur gaat de winkel open. Ook de benzinepomp is net open, het normale leven neemt een aanvang. Straks even naar de bakker. Gelukkig heeft het dorp nog een eigen bakker, ik moet daar straks even een brood halen. Dadelijk even koffie zetten voor ons beiden, lekker, espresso.

Naar Beter Horen.

Rond 1 uur in de middag even naar Beter Horen in Doetinchem geweest. Mijn hoortoestellen vallen van de slangetjes van de oorstukjes… Dat moet worden gerepareerd! Na een poosje wachten en wat door de winkel drentelen word ik geholpen, De toestellen zijn nu weer goed verbonden met de oorstukjes. Meteen maar een paar kaartjes met batterijen gekocht, heb ze bijna op.

Een mooie wandeling.

Nadat ik terug kwam van mijn bezoek aan Beter Horen zijn wij gaan wandelen. Via de parallelweg van de nieuwe rondweg naar de Hessenweg, en vandaar uit via de oude kleuterschool naar de Jan de Jagerlaan en weer via het fietspad terug naar Hummelo.

Tak met paddenstoelen
Tak met paddenstoelen

Er lijkt meer gekapt te zijn dan ik dacht. Sommige huizen die eerst verscholen lagen in het bos staan nu in het vrije veld, jammer! In het bos zagen wij de tak met paddenstoelen liggen, een mooi gezicht, heb er even een foto van gemaakt. Al wandelend kom je andere wandelaars tegen, met en zonder hond. Vaak denken wij dan aan onze Jasper, hij vond het wandelen altijd fijn. Zo kwamen wij vandaag een oud schoolgenootje van Joke tegen, met hond. Op haar vraag of wij nog een hond wilden, antwoordden wij dat wij het nu wel goed vinden, zo zonder hond. Wij missen niet een hond, maar missen onze eigen Jasper! Na bijna een uur waren wij weer terug bij ons huis na een fijne wandeling!

Post!

Er lag post op mij te wachten toe wij terug kwamen van de wandeling. In dit geval het ledenblad van de Partij van de Arbeid: ROOD. Vanavond even rustig lezen, ben benieuwd naar de inhoud. Het blad zou eigenlijk vorige week zaterdag worden bezorgd, maar toen heb ik niets ontvangen. Een paar dagen later via de post een lege adreswikkel ontvangen van de PvdA. Van verschillende fractiegenoten hoorde ik dat ROOD binnen was. Heb maar even met het landelijk bureau gebeld, en zij hebben mij een nieuw exemplaar toegestuurd.

De nieuwe bril ophalen bij de opticien.

Nachtbraker.

Vannacht was ik even een poosje uit bed, zo rond twee uur. Het slapen ging niet echt goed, en ik had pijn. Ben toen maar naar beneden gegaan. Eenmaal beneden heb ik mij vermaakt met het lezen van email en natuurlijk ben ik even aan het internetten geweest.Daarna terug naar bed tot circa vijf uur, had de slaap uit en weer pijn. Een voor mij belangrijke email betreft de levering van mijn nieuwe bril. Nog steeds staat de leveringsdatum op 25 januari aanstaande…. Ik ben dan herstellende van de operatie en kan de bril dan ook niet laten afstellen, laat staan ophalen.

In de loop van de ochtend.

Vanmorgen een beetje thuis bezig geweest. Heb de Windows laptop beneden gezet en de Chromebook boven op de werkkamer. Na de operatie kan ik beter en meer doen met de Windows machine. Schrijf nu dit blog ook op de Windows laptop. Het vervelende is dat ik naar mijn idee geen handige startpagina op de laptop heb geïnstalleerd. Nu is een favoriet van mij de site Symbaloo.com. Hierin heb ik in het verleden een voor mij geschikte startpagina gemaakt. Er staan allerlei websites op, en even aanklikken is voldoende om op die website te komen. Handiger kan bijna niet! Heb Symbaloo.com in de nieuwe Microsoft Edge (Edge Chromium) als startpagina ingesteld, en zie: ik zoef over het wereld wijde web, het stelt op deze manier niets voor.

Bericht van de opticien.

Net na de middag nog even gecontroleerd of er al een mail van de opticien was. Dit was niet het geval, dus het zal nog wel een dag of zes duren voordat de nieuwe bril binnen is. Ik moest even bellen met het moederbedrijf van de opticiensketen, en hoorde van een allervriendelijkste dame dat mijn bril in Doetinchem op mij lag te wachten. Joke was boven bezig en ik ben naar Doetinchem gegaan. Ik heb eerst nog even voor de zekerheid met de winkel gebeld, stel dat die mevrouw het niet goed heeft…. Natuurlijk had zij het goed. de bril lag klaar. Even aanmeten en een kop koffie drinken en dan naar huis. Thuis even proberen hoe hij zit. Ik weet nu al wel dat de bril nog moet worden bijgesteld, maar dat doe ik pas morgenvroeg, heb nu geen zin om naar Doetinchem te rijden.

Over de dijk vanaf Hoog-Keppel naar Laag-Keppel fietsen.

Het is mooi zonnig weer, en wij besluiten om even te gaan fietsen. Het is de bedoeling dat wij via de Mazouw en Hoog-Keppel naar de dijk langs de Oude IJssel fietsen. Vandaar naar Laag-Keppel en dan weer naar huis. Het is niet zo’n lange fietstocht, ongeveer een half uur. De temperatuur is circa 9 graden, maar de wind is hard en koud. Ben blij dat ik handschoenen aan heb en een muts op het hoofd.

Zwerfvuil genoeg in de bermen

Onderweg zien wij redelijk veel zwerfvuil liggen. Veel langs het fietspad vanaf het dorp Hummelo naar de Kipstraat. Hier fietsen veel scholieren. Zij halen regelmatig bij de winkel in het dorp lekkere dingen, en de verpakking gaat in de berm. Wij gaan binnenkort weer afval rapen, althans dat is de bedoeling. Zwerfvuil rapen is eigenlijk best demotiverend omdat je wel aan de gang kunt blijven. Iedere dag ligt er rotzooi, het dweilen met de kraan open!

Een rustig dorp met een golfbaan.

Hoog-Keppel is een rustig dorp, er is geen school meer, de winkel annex café is al lang geleden gesloten, er is dus weinig te doen. Toch komen er veel mensen naar de golfbaan voor een rondje golf. Bij de golfbaan is ook een restaurant, ben er nog nooit geweest. Vanuit sommige spreekkamers bij de huisartsen heb je uitzicht op de golfbaan, mooi om te zien.

Een bijna aanvaring met de brug in Hoog-Keppel.

Terwijl de dijk tussen Hoog-Keppel en Laag-Keppel op fietsen, komt er een groot vrachtschip aan. Pas op het allerlaatste moment giaat de ophaalbrug omhoog. De schipper moet zijn zijn schip in de achteruit zetten om niet de brug te raken. Het zag er even naar uit dat het schip de brug zou raken

Vrachtboot op weg naar Doesburg tegenover "Mulra" in Hoog-Keppel.
Vrachtboot op de Oude IJssel tegenover “Mulra” moest vaart minderen voor de brug.

Verder fietsend over de dijk komen wij aan in Laag-Keppel; ook een rustig dorp. Hier zitten geen winkels, maar wel een aantal ateliers en kunstenaars. Af en toe is er een dag waarop de Dorpsstraat is afgesloten en er een soort kunstmarkt is. Deze terekt veel bezoekers.

Weer thuis.

Uiteindelijk via het fietspad langs de Hummeloseweg naar de nieuwe rondweg. Wij zijn daar richting Groeneweg gefietst en daarna naar huis. Het was een heerlijke fietstocht!