Op de fiets via de Oude IJsseldijk naar huis.

Vanmorgen al vroeg op de fiets gestapt, zo rond half negen voor een rondje Drempt, Hoog-Keppel, Oude IJsseldijk.

De zon speelt met de grondnevel.

Vlak bij ons huis, aan de Zutphenseweg, ligt midden op een akker een soort bosje, eigenlijk meer een verzameling bomen bij elkaar. Toen ik er langsheen fietste viel het licht van de opkomende zon op de grondnevel rondom de bomen van dit bosje. Dat leverde de volgende foto op.

Aan de Zutphenseweg.

Via de Kipstraat naar de Roomstraat en toen linksaf de Tellingstraat in. Hier is de afgelopen week een brand geweest in een woning. Ik herinner mij dat toen Den Ooiman in Doetinchem vijfentwintig jaar bestond er op deze plek ook een woning is afgebrand. De rooklucht was vanmorgen nog te ruiken. Op Regio 8 stond het volgende nieuwsbericht:

Zeer grote brand in woonboerderij met rieten kap in Drempt

In een woonboerderij met een rieten kap in het buitengebied van Drempt heeft donderdagavond een grote brand gewoed. De brandweer rukte grootschalig uit om het vuur te bestrijden.

Redactie REGIO8 | 11 november 2022 09:28 | Aangepast op 11 november 2022 09:28

De woningbrand aan de Tellingstraat ontstond rond 22.00 uur. Na aankomst schaalde de brandweer snel op naar een zeer grote brand. Onder meer vier blusvoertuigen kwamen ter plaatse om het vuur te blussen. Vanwege een ramptoerist die een voertuig in de berm had geparkeerd, hadden brandweerlieden moeite om bij de woning te komen. Hiervoor moest een auto worden verplaatst. Omdat het ging om een boerderij met een rieten dak was het moeilijk om de vlammen onder controle te krijgen. Uiteindelijk moest de rieten kap deels worden gesloopt met een kraan. Rond 05.00 uur ’s ochtends kon het sein brand meester worden gegeven.

In de woonboerderij bevinden zich twee woningen die verbonden waren met een corridor. “Van het linkerdeel is de bovenverdieping verloren en is er sprake van veel waterschade”, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vrijdagochtend. “Het rechterdeel en de corridor is helemaal behouden

Verder naar de dijk…..

Vanaf de Tellingstraat naar de afslag bij de “vijf bomen”, en vandaar naar Hoog-Keppel. De zon schijnt volop, prachtig weer. Het golfveld ligt volop in de zon. Even staan kijken naar de Hervormde Kerk van Hoog-Keppel in de zon. Even later de Rijksweg overgestoken en richting Oude IJssel gefietst. Na de ophaalbrug richting Laag-Keppel. Net na de brug heb je een mooi zicht op de voormalige boerderij Mulra. Daar even de volgende foto gemaakt:

Een stukje geschiedenis.

Het landgoed Mulra is al oud. Eind 1790 kwam het in bezit van een lid van de familie Van Pallandt. In vroeger tijden was in de nabijheid van het Mulra een doorwaadbare plaats in de Oude IJssel. De naam Mulra verwijst mogelijk naar een watermolen die hier heeft gestaan. Mulra was in vroeger tijden bekend als Mulraede, in 1410 werd dit Mulenraden, in 1497 Moelraden. Deze namen betekenen zoveel als gerooid land bij of ten behoeve van een molen. Door vererving in de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwam het landgoed in bezit van de familie Van Boetzelaer.

Een heel oude auto…..

Vanmiddag hebben wij even een stukje gefietst, even langs tuincentrum Bloemendaal. gegaan. Daar, op de parkeerplaats, stond deze Daf ,model 55:

Daf 55.

Ik heb even met de eigenaren staan praten, het verhaal is als volgt: hij heeft eind jaren ’60 deze Daf aan een mevrouw verkocht. Na jaren moest zij echter stoppen met autorijden. Zijn garage heeft deze auto teruggekocht. De Daf heeft heel lang in de werkplaats gestaan. Uiteindelijk is hij door de eigenaar van de garage opgeknapt. Nu wordt de auto alleen maar met mooi weer gebruikt. Mooi om een dergelijke auto te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: