Het kinderfeest van het jaar komt eraan!

Het is nog geen december, maar toch komen de feestdagen snel dichterbij. . Eerst hebben wij Sinterklaas, het kinderfeest van het jaar. En daarna Kerst gevolgd door Oud en Nieuw. In alle folders die wij nu krijgen speelt Kerst wel de hoofdrol. Het is net alsof wij dit jaar gezamenlijk hebben besloten on Sinterklaas maar over te slaan. Voor volwassenen is dit al een leuk feest, maar voor de kinderen is het het allerbelangrijkste feest van het jaar, afgezien van hun verjaardag dan.

Ik herinner mij dat de viering van het Sinterklaasfeest van mijn lagere school nog wat toen zaal Wassink in Hummelo was. Voor ons was dit het hoogtepunt van het hele schooljaar. Met ieder jaar weer die erg domme zwarte Piet die een duik nam in het net geopende Hessenbad in Hoog-Keppel. Hij had verband om zijn hoofd zitten, er zat in de wintermaanden natuurlijk geen water in het bad…. Hij was dus op zijn hoofd op de boden van het zwembad beland. Die domme Piet!

Alle kinderen kregen die middag iets lekkers, limonade en kruidnootjes en ander strooigoed. Als een kind er niet was, werd er diezelfde avond nog door de juf of meester het cadeautje gebracht. Voor ieder kind was er een geschenk van Sinterklaas.

Strooigoed!

Ik weet nog dat de Sint een heel dik boek op schoot had waarin alles over de kinderen stond. In een bepaald jaar moest ik bij de Sint komen, en tot overmaat van ramp ook nog op zijn schoot zitten! Met een steelse blik keek ik vol spanning in het grote boek van de Sint. Er stonden wel heel veel namen in, waarvan er niemand bij mij op school zat…. Het was gewoon een telefoonboek met een mooi kaft. Kun je voorstellen wat een domper dat was!

Het feit dat Sinterklaas wel heel goed dialect kan spreken was een vreemd iets, maar ja, Sinterklaas kan alles, op daken rijden met zijn paard en zo. Hij is gewoon erg knap! Ieder jaar was een meester van school net op deze feestmiddag ziek… jaren later begrepen wij dat hij Sinterklaas speelde voor ons.

Onder elkaar hadden de kinderen uit de derde klas al over het feit dat Sinterklaas niet bestaat. Als jongere kinderen gingen wij hier natuurlijk tegenin. “Hij bestaat echt, wie legt er ander iedere dag iets lekkers in mijn schoen”” vroegen wij ons af. Deze opmerkingen waren het begin van het niet meer geloven, maar het was alles behalve leuk om te ontdekken dat de Sint niet echt bestaat.

Ik hoop dat de traditie van Sinterklaas niet verloren gaat. Net als zwarte Piet. Zij zijn al eeuwen een onderdeel van onze cultuur, laten wij dat alsjeblieft zo maar houden. Wat is er nu mooier dan als kind heilig te geloven in Sint en Piet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: