Het is een vreemdeling zeker..in onze maatschappij.

Het is een vreemdeling zeker…in onze maatschappij is de naam die ik aan dit blog heb gegeven. Het blog is een persoonlijke kijk op onze maatschappij, niet meer en niet minder. Het is natuurlijk be├»nvloedt door mijn kijk op de wereld. Dit hoeft niet Uw kijk op de wereld te zijn, iedereen is daar vrij in.

Een rijk land.

Nederland is een rijk land, wij zijn welvarend, hebben een goede gezondheidszorg, een functionerend parlement, wij hebben geen dictator of tiran aan het roer staan. Dat zijn in mijn ogen allemaal zegeningen. Helaas tellen wij onze zegeningen niet vaak genoeg, wel tellen wij alle tekortkomingen, daar zijn wij als Nederlanders goed in.

Verschillende culturen.

Wij zijn een land vol met mensen die een andere achtergrond hebben, en vaak ook een andere huidskleur. Voor sommigen is dit bedreigend, en zij gaan dan ook onder andere via de weg van de politiek vragen om “minder” van dit soort mensen. “Nederland voor de Nederlanders” is een regelmatig gehoorde opmerking. Ik kan het mij wel een beetje voorstellen, maar of de angst nu gerechtvaardigd is vraag ik mij af.

Lang geleden.

In de zeventiende eeuw, toen Europa in rep en roer was, waren wij als Nederland een veilige haven voor velen uit andere landen die vervolgd werden om geloof of visie. Nu, eeuwen later, zijn de nazaten van deze immigranten en “gelukszoekers” gewone Nederlanders. Zij zijn onderdeel van Nederland en de Nederlanders geworden.

Trouwen.

Velen trouwden met Nederlandse mannen of vrouwen. Nadat de golf van gastarbeiders naar Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw op gang kwam, trouwden ook veel Nederlanders met mensen uit deze groep….. Hun kinderen zijn nu journalist, theatermaker, schrijver, kortom gewone Nederlanders!

Rijker geworden.

Volgens mij zijn wij als Nederland alleen maar rijker geworden door de kennismaking met verschillende culturen. Niet alles blijft zoals het eeuwen lang is geweest, zaken veranderen. Bij ons in de buurt heeft een mevrouw geprobeerd om ook bij ons in de wijk Halloween in te voeren. Dit is niets geworden, maar het is een teken dat de “vreemde invloeden” uit andere culturen ook door ons Nederlanders, deels, worden omarmt..

Vreemde culturen.

Persoonlijk ben ik niet bang voor andere culturen. Nederlanders doen er volop aan mee. Zouden wij pakweg dertig jaar geleden couscous hebben gemaakt en gegeven, of sushi? Ik denk het niet, maar de generaties onder ons nemen invloeden uit andere culturen makkelijker over . Dat heet integratie en is een vorm van verrijking van onze cultuur en van Nederland.

Criminaliteit.

Er zijn altijd mensen die niet deugen, onder “de buitenlanders”, maar net zo goed onder de Nederlanders. Bij “Opsporing Verzocht” hoor je vaak de opmerking “iemand met een licht getinte huidskleur”, en dat kan een stempel drukken op een hele bevolkingsgroep, de bekende “Marokkanen-uitspraak” van een politicus is daar een voorbeeld van. In mijn werk heb ik meegemaakt dat een keurige Nederlander de zaak financieel fleste om er zelf beter van te worden, of een voorzitter die voor haar eigen uitgaven maar even gaat winkelen met de bankpas van de organisatie…… Beiden zijn zo op het eerste oog keurige Nederlanders, ik had het ook niet verwacht van hun.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: