Even naar het ziekenhuis.

Maandag

Deze blog beslaat meerdere dagen. Ik moet even naar het ziekenhuis voor een hartkatheterisatie. Ik heb al ruim een maand hartklachten, en nu wil de cardioloog een hartkatheterisatie doen. Ik vind het allemaal best wel spannend. Toch ben ik niet zenuwachtig, maar eerder ongeduldig. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van het onderzoek, dat is vanzelfsprekend. De voorlopige uitslag krijg ik meteen na afloop van het onderzoek.

Alle voorafgaande onderzoeken zoals het bloed en het zuurstofgehalte waren prima. Toch blijven de klachten bestaan. Ik heb een zogenaamd ” hoog risicoprofiel”. In mijn directe familie zijn veel mensen als gevolg van hartklachten overleden. Ook heb ik 40 jaar zware shag gerookt, ook niet bepaald risico verlagend…..

Om half acht moet ik in het ziekenhuis zijn Ongeveer een uur later is de katheterisatie. Theo, onze zwager, brengt en haalt ons Ook mijn schoonzus Greetje komt nog even. Als alles goed is, mag ik in de loop van de middag naar huis. Even een paar dagen rustig aan doen.

Dinsdag

Op de dag voor het onderzoek moet er nog van alles gebeuren; onder andere alle “grote” boodschappen halen. Mag drie dagen geen autorijden of fietsen of tillen. Dat is eigenlijk best lang…. Natuurlijk zal ik mij aan de regels houden, dan is de kans op complicaties het kleinst. Intussen langzamerhand de rugzak ingepakt voor een x-aantal uren ziekenhuis. Zo heb ik een oplader voor mijn mobiele telefoon en mijn e-reader bij mij. Kan ik Joke en anderen af en toe appen en zelf ook appjes ontvangen. De e-reader is handig omdat hij klein is en bijna niets weegt. Handig als je moet liggen!

Woensdag

Vandaag is het onderzoek, ik ben blij dat het gaat gebeuren. Om half vijf uit bed, scheren en wassen, en daarna Joke wakker maken. Samen ontbijten en dan wachten wij op Theo die rond kwart voor zeven komt. Wij vertrekken op tijd naar het ziekenhuis, wij willen ons niet haasten. In het ziekenhuis krijg je de keuze of je al dan niet een roesje voor het onderzoek wilt. Ik kies voor een roesjes. Ben dan een beetje slaperig en zal dan niet veel van het onderzoek merken, vind ik prettiger.

Het onderzoek is geweest, en het viel mee. De cardioloog heeft een vernauwing in de rechter hartkransslagader gevonden van tussen de 50 en 60 %. Nu stuurt de arts de uitslag door naar Nijmegen. Daar behandelen zij dergelijke vernauwingen, maar dan pas vanaf 70 %. Nu maar hopen dat zij mijn vernauwing toch willen behandelen. Zo nee, dan moet ik wachten tot het verder groeit met alle klachten die daar bij horen.

De oorzaak van deze vernauwing hangt deels samen met het ouder worden, mijn diabetes, een te laag gehalte van het goede cholesterol, net als de levenswijze. Voor dit laatste, de te lage cholesterol, waarschuwde een huisarts mij in het verleden al eens. Mijn goede cholesterol is ongeveer 2.3, dus behoorlijk laag, en dat zonder medicijnen.

Aanstaande maandag belt de cardioloog in de loop van de middag op. Hij heeft dan ook een reactie van Nijmegen als het goed is. Nu maar duimen dat zij mij willen behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: