De voeselbank, helaas nodig in Nederland.

Aantal gebruikers neemt fors toe.

In het welvarende Nederland doen steeds meer gezinnen een beroep op de voedselbank.

In mijn vorige blog over Nederland ( Het is een vreemdeling zeker..in onze maatschappij.) (Klik op de link voor de bijbehorende blog!) schreef ik onder andere dat wij een rijk land zijn waar veel goed geregeld is.

Nu lees ik in “de Gelderlander” van zaterdag jongstleden het volgende artikel:

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Ook in mijn gemeente , Bronckhorst, neemt het aantal gebruikers van de voedselbank helaas toe. De belangrijkste redenen zijn de fors gestegen prijzen van energie en dagelijkse boodschappen. Je kunt op van alles proberen te bezuinigen, maar voedsel heb je nodig, net als (een beetje) warmte.

Bronckhorst: forse toename.

Ik schrik als ik lees dat in de gemeente Bronckhorst bij het uitgifte punt in Zelhem het aantal gebruikers met veertig is gestegen. Er gaan ook mensen vanuit bijvoorbeeld Drempt naar de voedselbank in Doesburg; deze groep is niet meegenomen in dit artikel, net als degenen die gebruik maken van de voedselbank in Zutphen.

Het Nederlandse Rode Kruis.

Deze week stond ook in de krant dat het Nederlandse Rode Kruis gezinnen gaat helpen met voedselpakketten (klik om te openen) https://www.gelderlander.nl/binnenland/steeds-meer-nederlanders-hebben-geen-eten-rode-kruis-breidt-voedselhulp-uit~a00c6583/

Ik ken het Nederlandse Rode Kruis alleen als de organisatie die helpt bij rampen in het buitenland. De armoede komt nu wel erg dichtbij., en dat is een ramp voor Nederland en de Nederlanders. Als de schatting van het Nederlandse Rode Kruis klopt hebben bijna een half miljoen gezinnen geen of onvoldoende geld voor eten, en dat in een rijk en ontwikkeld land als Nederland!

Nu is de politiek aan zet.

Terwijl ik de bovenstaande kop schrijft denk ik bij mijzelf: hoe moet en kan “de politiek” hier ingrijpen? Misschien kunnen wij beginnen om het minimum uurloon te verhogen, dat helpt de werkenden. Maar gelijktijdig ook de uitkeringen zoals de bijstand, de WW, de WAO en niet te vergeten; de pensioenen verhogen. Een koppeling aan de loonontwikkelingen moet er weer komen. Niet dat dit het tovermiddel tegen armoede is, maar het draagt wel een beetje bij om de ergste problemen te verzachten. Het is een begin, maar er is meer nodig. Het probleem kan alleen gezamenlijk , Tweede Kamerbreed, kan worden opgelost. Armoede raakt iedereen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: