Over computers en computerles in “de Boerderij” in Zelhem.

Als vrijwilliger bij SeniorWeb ben ik veel en vaak met computers bezig en geef ik ook les. In “de Boerderij” in Zelhem, aan de Meeneweg, geven een aantal vrijwilligers les aan, in hoofdzaak, senioren over het gebruik en de mogelijkheden van een laptop of computer en tablet, maar ook de mobiele telefoon komt aan de orde. Wat mij opvalt is dat veel senioren nog steeds een beetje angst hebben voor de moderne techniek. “Kan ik zomaar op dat knopje drukken?, gaat hij dan niet kapot?” is een opmerking die iedere les weleens voorbij komt. Omdat de werking niet helemaal duidelijk is, is de angst om iets onherstelbaar fout te doen groot. Het vertrouwd raken met de eigen apparatuur is een onderdeel van de cursus. Uit ervaring weet ik dat een gemis aan vertrouwen in de apparatuur en vooral in het eigen kunnen het grootste probleem is.

Bij het woord “les” moet je vooral niet denken aan een soort klas waarin een docent les geeft en zegt wat er gedaan moet worden. Nee, wij geven les die in hoofdzaak bestaat op het antwoord geven op de vragen van de cursisten. Iemand wil bijvoorbeeld een email versturen met een paar foto’s erbij, maar hoe doe je dat? Samen met de cursist gaat de docent dan op zoek naar het antwoord. Het samen ontdekken, en daarbij ook fouten maken, is de beste manier van leren.

Iedere lesdag beginnen wij met een kop koffie of thee. Meteen even gezellig bijpraten over van alles en nog wat. Ook dit is een onderdeel van de cursus; het onderlinge contact. De deelnemers aan de cursus komen uit de hele regio, en niet alleen uit Zelhem of directe omgeving.

Diny zorgt voor een kop koffie.

Rond half twaalf loopt de cursus op zijn einde, de cursisten worden moe, en wij als docenten ook. Het is iedere cursusdag weer een verrassing welke vragen er komen, en dat maakt het voor mij zo leuk!

P.S.: de foto’s zijn gemaakt door Marijke, ook een docente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: