“Het Zand” in Hummelo, een huis met een geschiedenis.

Ontstaan en bewoners van “Het Zand”.

In Hummelo staat aan de Keppelseweg een huis, met in de gevel de naam: “Het Zand” Voor zover mijn geheugen reikt woonde daar onze huisarts Gerrit van Donselaar met zijn gezin. Mijn familie van moeders kant heeft een band met dit huis. Mijn grootvader, Albert Evers uit de Velswijk, heeft als metselaar meegeholpen aan de herbouw van dit pand na de verwoestende brand die woedde op 17 juni 1936. Het huis was pas 12 jaar oud. Het was een riet gedekte woning. Na de herbouw heeft het pand een pannendak gekregen. De “bouwheer” en eerste bewoner van het pand was dokter Westerbeek van Eerten, (Bart Pil werd hijgenoemd) huisarts in Hummelo en zijn, omvangrijke, gezin. Later heeft zijn schoonzoon, dokter Gerrit van Donselaar, hier gewoond en zijn praktijk gehad.

Stichting “Zandewierde” en het zwembad.

Toen ik nog op de lagere school zat gingen wij klassikaal zwemmen in het zwembad dat achter de woning stond. Veel mensen in Hummelo hebben in dat zwembad de eerste basisbeginselen van het zwemmen geleerd. Toen heette het gehele complex al “Zandewierde” , een woongemeenschap voor lichamelijk gehandicapte mensen. Behalve een zwembad was er ook een manege. Van Donselaar was de oprichter van Stichting “Zandewierde” Hij was een paardenliefhebber, en in zijn visie was het goed voor mensen met een handicap om te zwemmen en paard te rijden. Deze visie was de reden voor het oprichten van Stichting “Zandewierde”.

“Zandewierde” weg uit Hummelo.

Mijn buurman, Leen Langeweg, heeft jaren bij “Zandewierde” gewerkt. In de latere jaren is de manege vertrokken uit Hummelo, en is het zwembad afgebroken. Met de komst van de nieuwe huisarts, dokter Hans Nieuwenhuisen, ging ook de functie van doktershuis verloren. Nieuwenhuisen vestigde zich in een pand aan de Groeneweg in Hummelo waar hij praktijk voerde. De laatste jaren is het deel waarin de mensen met een handicap woonden in gebruik bij diverse organisaties en een bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *