Zomer in de winter.

In Hummelo is het vandaag ongeveer 13 garden geworden. Veel te warm voor de tijd van het jaar. Het heeft de hele dag een beetje gemiezerd, maar echt regenen heeft het niet gedaan. Na het eten vanavond even een rondje om het dorp gewandeld, circa twee en een halve kilometer. Voor het eerst in dit jaar mijn dunne jas aan gehad, ging prima.

Klimaatverandering.

Ik hoorde vanavond op het journaal dat sommige vogels niet meer vertrekken naar warmere streken, het is hier ook warm genoeg voor hen. Andere vogels vertonen al baltsgedrag. De natuur is ontregeld door dit zachte weer. Een voordeel van het huidige weer is wel dat bijvoorbeeld het gras in de weilanden nog groeit. Vanmiddag zagen wij nog een kudde schapen heerlijk in een weide liggen. Ook veel sloten zitten weer vol water, dat was een paar maanden geleden wel anders! Op dat moment zaten wij middenin een grote droogte. Grondwater werd een schaars product, nu is het weer redelijk op peil. Hopen dat de komende zomer niet meer zo droog en warm gaat worden, anders krijgen wij weer problemen met het grondwater. Vorige jaar is er gedurende een vrij lange periode een beregeningsverbod geweest. Hierdoor verdroogden veel weilanden en gewassen. Ik ben op internet even op zoek gegaan naar een aantal feiten en feitjes en kwam al surfend het volgende tegen:

Gevolgen van warmte voor de mens:

Houdt warm weer enkele dagen aan, dan kan dit leiden tot een verminder welzijn en ook tot gezondheidsproblemen. Mensen raken vermoeid, hebben concentratieproblemen, worden duizelig, krijgen hoofdpijn of huidklachten. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken “bevangen door de warmte” aldus de website van het KNMI.

Landbouw en economie:

Gemiddeld zullen landbouwopbrengsten bijvoorbeeld afnemen in de tweede helft van deze eeuw (zelfs met ruim 25%) en zal de oogst moeilijker te voorspellen worden. Veel gebieden zullen met lange periodes van mislukte oogsten te kampen krijgen. Vooral in Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Azië verhoogt een opwarming boven de 2 graden het risico op oogstverliezen, met alle gevolgen van dien voor de voedselzekerheid en economische groei. De effecten van klimaatverandering op landbouw verergeren ondervoeding in verschillende gebieden, een grote oorzaak van kindersterfte in ontwikkelingslanden. Bovendien kunnen de voedselprijzen stijgen, en tegen 2050 zelfs verdubbelen. (Bron: Urgenda).

Van alle het bovenstaande wordt ik niet vrolijk. Wij, de mens, zijn de grootste oorzaak van de klimaatverandering. Het wordt tijd dat wij gaan veranderen, en drastisch ook! Alleen dan kunnen wij het tij nog keren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *