Groot Dictee.

Vandaag op radio 1 (NPO 1) te beluisteren en via de livestream te volgen het Groot Dictee der Nederlandse taal vanuit de bibliotheek in Zutphen. Frits Spits praat het geheel aan elkaar en Gerdie Verbeet leest het Dictee voor. Het is bijzonder en ook logisch dat het Dictee wordt gehouden in een bibliotheek. Een bibliotheek is natuurlijk een huis van en vol taal, dus het Dictee hoort daar gewoon gehouden te worden!

Dit keer is de titel “Boeren, burgers en buitenlui”. In het hele Dictee komt de boerenstand terug, in woorden van agrarische herkomst en in gezegden en uitdrukkingen. Denk aan bijvoorbeeld “boerenverstand”.

Tussen de zinnen door spreekt Frits Spits met diverse deelnemers aan het Dictee, bekende en onbekende mensen komen zo aan het woord.

Frits Spits was onlangs nog bij De Wereld Draait Door om over zijn liefde voor de Nederlandse taal te spreken. Verder werd er even stilgestaan bij het overlijden van zijn echtgenote. Hierover heeft Frits een boek geschreven waar aan de hand van liedteksten hij terugblikt op het overlijden en het grote gemis dat hij ervaart.

Thuis wordt het gemaakte Dictee nagekeken. Het aantal fouten valt mee, meestal bestaan de fouten uit de “instinkers” die in het Dictee zitten.

Het was weer een nieuwe ervaring, het Dictee vanuit een bibliotheek, en zeker voor herhaling vatbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *