Van alles wat…..

De afgelopen weken was er niet zo veel te vertellen. Heb natuurlijk gewerkt, en samen met Joke het huishouden gedaan. Maar toch zijn er altijd van die dingen die je bijblijven. In de bibliotheek van Zelhem zie je na verloop van tijd regelmatig dezelfde mensen. Van een vriendelijk knikje krijg ik nu een “hoi” of “mo’j; bun i’j d’r ok weer?”. De sfeer is gemoedelijk en vriendelijk, de omgangsvormen zijn er los. Een lener kwam tijdens een regenbui binnen, zocht de boeken uit en wilde ze afstempelen. “Verdorie, hebbe de verkeerden tasse bi’j mien….” klinkt het uit haar mond. Geeft niets zeg ik, zal wel even met de klantenservice bellen om de boeken op Uw pasje te zetten. De lener reageert door te zeggen dat zij vlakbij woont en zo weer terugkomt met het juiste pasje. Hierop verlaat zij de bieb en inderdaad na een halfuur is zij weer terug en stempelt de boeken af en vertrekt met een vriendelijk ” tjuuskes!”. Er is regelmatig bezoek van een raadslid van de gemeente Bronckhorst die haar boeken komt lenen, maar ook een leesclub maakt gebruik van de voorzieningen van de bieb en reserveert altijd haar boeken bij onze bibliotheek. Sommige bezoekers komen alleen even de krant lezen of om even door de Margriet of Libelle te bladeren. Jongeren komen meestal voor de computers die in de bieb staan. Hier kunnen zij internetten en het huiswerk maken, ook als zij geen eigen internetverbinding hebben.

In de bieb spreek ik vaak ‘met collega’s, betaald medewerkers en vrijwilligers. Wat mij opvalt bij beide groepen is de verbondenheid met het werk. Het werk is niet altijd even leuk, de communicatie laat vaak veel te wensen over, er is onvrede over de manier waarop met medewerkers omgesprongen wordt, maar toch…..het werk is leuk en daar doe je het voor. Zo is er bij de vrijwilligers onduidelijkheid over de afgeschreven boeken: worden zij nu verkocht of niet? Volgens iemand worden zij in een container gedumpt als oud papier terwijl een ander roept dat dat toch niet kan, het zijn meestal goede boeken die helaas te weinig geleend zijn.

Zelf ben ik bezig om te kijken of ik vrijwilliger binnen Klik&Tik kan worden. Het werken met computers, mensen erop wegwijs maken vind ik leuk. Helaas krijg ik maar steeds geen bevredigend antwoord op mijn vragen…..jammer! De cursus Klik&Tik maakt mensen die weinig of geen ervaring hebben met een computer wegwijs op digitaal gebied. Na afloop van de cursus kunnen zij goed overweg met een computer. Het lijkt mijn leuk om daaraan een bijdrage te kunnen leveren.

De bibliotheek van Zelhem is een soort huiskamer voor velen, je kunt er rustig zitten, een kop koffie of thee drinken, anderen ontmoeten, kortom een heel sociaal gebeuren. Gelukkig zijn de laatste berichten zo dat de bieb en de plek behouden kunnen worden voor de leners uit Zelhem. In de bieb heeft ook de plaatselijke Rabobank spreekuur, en hier wordt goed gebruik van gemaakt. Behalve boeken uitlenen doet de bibliotheek nog meer, zoals het organiseren van lezingen, cursussen, filmvoorstellingen, exposities, kortom een groot aanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *