Restauratie Houtloods in Hummelo.

Restauratie houtloods.

De restauratie van de houtloods in Hummelo is afgerond. Aan de Spalderkampseweg, net buiten het centrum van het dorp Hummelo, ligt een groot gebouw. Dit is de oude houtloods van het landgoed Enghuizen, in de volksmond bekend als ” de Grote Schure” . Een andere naam is ook Wagenschuur. Deze loods heeft jarenlang in een slechte staat van onderhoud verkeerd. Het pand wordt al jaren niet meer gebruikt in verband met instortingsgevaar, Gelukkig wordt in 2018 begonnen met de restauratie van dit monumentale pand. Nu, in het voorjaar van 2019 is de restauratie klaar. Het is in oude luister hersteld. De loods is rond 1850 gebouwd, en heeft onder andere dienst gedaan als stal voor de paarden, maar ook voor opslag van materiaal voor de arbeiders van het landgoed en als timmerwerkplaats. De restauratie is door de twee plaatselijke aannemingsbedrijven gedaan: bouwbedrijf Jolink en bouwbedrijf de Vries.

Rol en functie houtschuur.

Regelmatig heeft de Grote Schure gediend als decor voor het openluchtspel in Hummelo. Ook tijdens het Volksfeest is er in de nabijheid van de houtloods veel activiteit. Zo werd er voor de loods het ringsteken te paard gehouden en zijn er in de wei in de directe omgeving de zogenaamde kinderspelen. Bij de restauratie zijn de hele kap, de houten gebinten en de muren vernieuwd, evenals de muur die het geheel omringd. De schuur is gemetseld met rood baksteen en heeft blauwe dakpannen. Het dak is een zadeldak. Op de kopse kanten van het pand staan twee dwarsgeplaatste bouwdelen, gedekt met een schilddak.

Houtloods van het Landgoed Enghuizen in Hummelo aan de Spalderkampseweg na de restauratie.
Houtloods van het Landgoed Enghuizen aan de Spalderkampseweg in Hummelo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *