Een wintergast, de Roodborst.

Bij ons in de tuin zitten een aantal Roodborstjes, wintergasten. Het zijn leuke vogeltjes, niet echt bang en vaak in de buurt als je in de tuin aan het werk bent, zij houden van een iets rommelige tuin. De Roodborst is een redelijk veel voorkomende vogel. Vooral in tuinen. Zij zijn ook nieuwsgierig, en daarbij ook goed van vertrouwen. Het lijken zulke aardige beestjes, maar tegen andere vogels, ook soortgenoten, zijn zijn behoorlijk agressief. Zij verdedigen hun territorium dan ook fanatiek. Voor een groot deel zijn de Roodborsten die wij nu in de tuin zien afkomstig uit Noordelijker streken, zij gaan in de winter naar zuidelijke streken waar het minder koud is. Voor het lokken van de Roodborst kunnen de mensen ongekookte havermout gebruiken, maar ook een zadenmix of meelwormen. Roodborsten hebben hun nest goed verborgen op de grond. De onderstaande foto is bij ons achter het huis gemaakt; een Roodborstje is bezig met het eten van havermout.

Een wintergast, de Roodborst, zit achter ons huis havermout te eten.
Lekker, havermout.

Doordat Roodborstjes nieuwsgierig zijn lijkt het soms net of ze je volgen als je in de tuin aan het werk bent. Zij zijn dan vaak heel dichtbij je in de buurt. Vandaag hoorde ik op Omroep Gelderland dat Roodborstjes zelfs soms een stukje vlees van een kadaver eten…… Het zijn in ieder geval kleurrijke wintergasten. Voor de Roodborstje zijn speciale nestkastje te koop, de zogenaamde balkonkast, dit is een een nestkast met een half open voorzijde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *