Een drukke middag.

Vanmiddag moest ik naar de bibliotheek voor een theorie bijeenkomst met alle nieuwe gastvrouwen en gastheren.  Ik dacht dat er wel meerdere gastheren zouden zijn, maar ik was de enigste man in het gezelschap. Verder waren er zes vrouwen waarvan er al twee bij de bibliotheek werkzaam zijn:  de vrijwilligerscoördinator en een een gastvrouw. Wij zaten in een zaal op de eerst etage.  Na een voorstelrondje ging de bijeenkomst van start. Aan de hand van het intranet van de bibliotheek werd een en ander verteld. Ook kwam het programma @Matt aan de orde. De website van de bibliotheek is ook bekeken aan de hand van een zoekopdracht naar een boek. Vooral de manier waarop je de zoekopdracht kunt verfijnen is zeer handig.  Je kunt op categorie zoeken zoals jaar van verschijning, jeugd, volwassenen, etc. De veranderende rol van de bibliotheek is ook even besproken. Allemaal vonden wij dat een bibliotheek meer is dan een plek waar je een boek leent. Er worden cursussen gegeven, er is in Doetinchem bijvoorbeeld een ruimte,  “werken en studeren”  geheten waar computers staan die door de gasten gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor het schrijven van sollitatiebrieven.  Maar er zijn ook taallessen voor  “nieuwe” Nederlanders, het Taalhuis, en er wordt intensief samengewerkt met verschillende organisaties. Kortom een bibliotheek is veel meer dan een “boekenleen plek”.  Jammer genoeg hebben de gemeenten die de bibliotheek financieren dit nog niet door. Het is bijna een “huiskamer”  geworden waar je even binnenloopt om een krant te lezen, even te internetten, of om een cursus te volgen. Zelf ga ik in Doetinchem aan de slag als gastheer, het merendeel van de andere aanwezigen gaat naar de bibliotheek in Zelhem.  Een gastvrouw merkte op dat er een groot verschil is tussen de bibliotheken in Doetinchem en Zelhem. De sfeer en de bezoekers verschillen nogal. Dat is het verschil tussen “de stad”  en het dorp. Aan het eind van de middag kreeg ik mijn badge met de tekst “gastheer” erop. Deze zal ik voortaan dragen in de bibliotheek als ik aan het werk ben. cof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *