Gastheer in de bibliotheek.

IMG-20180421-WA0003 (2)Sinds maandag 8 oktober ben ik “in opleiding” tot gastheer in de bibliotheek West-Achterhoek in Doetinchem. De bibliotheek is voor mij geen onbekend terrein: heb er jaren gelden ook al eens als vrijwilliger gewerkt. Mijn ervaringen met het werk tot nu zijn zeer positief. Het is leuk om met de bezoekers samen een vraag of probleem wat zij hebben op te lossen, maar ook het gewone handwerk van boeken op hun plek zetten hoort erbij.  Gisteren heb ik bijvoorbeeld heel veel gereserveerde boeken en cd/Dvd’s in de kast gezet. Opvallend is dat tegenwoordig steeds meer spullen worden gereserveerd. Zelf doe ik dit ook veel; het is vaak lastig zoeken en vinden in de kasten, boeken staan niet altijd netjes op hun plek. Met een beetje pech blijf je dan aan het zoeken! Als begeleidster heb ik een gastvrouw. Zij is al een poos bezig als volleerd gastvrouw en had als opdracht om mij in te werken en te begeleiden.  Na de eerste kennismaking volgde de rondleiding voor de bibliotheek, en natuurlijk ook door de Factory, het deel van de bibliotheek voor de jeugd. Er is in een aantal jaren heel wat veranderd. De indeling in thema’ s, de zogenaamde “werelden” moet ik nog goed bestuderen. Hoewel je aan de hand van de pictogrammen op de rus van de boeken al een heel eind kunt komen.  Soms moet je boeken op auteursnaam zetten, en bij andere boeken alleen maar op de eerste letter van de auteursnaam. Het te woord staan van de bezoekers is het leukste, en ook het meest afwisselende in deze functie. Iedereen heeft mogelijk een andere vraag en/of ander probleem. De ene keer moet je een verloren bibliotheekpasje zoeken, de andere keer schrijf je een  nieuwe lener in. Eind november bespreken de vrijwilligerscoördinator, en ik of wij doorgaan als gastheer. Als het aan mij ligt is het antwoord een volmondig “JA”.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *