Diabetes en zo…..

Sinds een paar maanden heb ik diabetes type 2. Een veel voorkomende ziekte bij wat oudere mensen. In het begin werd ik behandeld met medicijnen. Jammer genoeg was dit  niet voldoende. Insuline spuiten was de volgende stap.

De eerste insuline die ik kreeg had een bijwerking: mijn gewicht nam toe met ongeveer 10 kilo in een paar maanden. Ook bleef de bloedglucosewaarde te hoog en was, ondanks meer insuline spuiten, niet nar beneden te krijgen. In overleg met de huisarts volgde een verwijzing naar een internist in het Slingeland ziekenhuis.

De internist en de verpleegkundig specialist diabetes hebben mij onderzocht. Ik kwam in aanmerking voor het gebruik van een nieuw soort insuline: Xultophy., een insuline met erin een hormoon welke in de darmen actief is.

Deze insuline heeft als positieve bijwerking dat de gebruiker eerder het gevoel heeft dat hij verzadigd is en daardoor minder gaat eten. Het beoogde resultaat zal gewichtsverlies moeten zijn en daardoor weer een betere regulering van de bloedsuikers.

Vanaf 30 april gebruik in deze insuline. De eerste weken last van bijwerkingen. De internist had hier al voor gewaarschuwd. Diarree, buikpijn, beroerd voelen, kortom alles behalve prettig.  Nu, bijna twee weken later voel ik mij goed, af en toe  nog een keer diarree, maar de meeste bijwerkingen zijn verleden tijd. Tijd om mijn leven weer op te pakken!

Het is best moeilijk om niet  te snoepen, maar een goede bloedsuiker is belangrijker. Wel neem ik af en toe een boterham met wat jam of hagelslag, en dit is ook goed. Volgens de verpleegkundig specialist diabetes kan en mag ik dit gewoon proberen. De eerste keer een boterham met jam was spannend: hoe reageert mijn bloedsuiker hierop? In de loop van de ochtend was de bloedsuiker weer keurig rond de 7.0.

Ik maak mij wel een beetje zorgen over mijn rijbewijs: binnenkort moet deze weer verlengd worden. Ik heb tot nu toe nog geen hypo gehad en weet dus niet hoe het voelt. Wel weet ik hoe ik in een dergelijk geval moet handelen, maar of dat genoeg is voor het CBR?

Eind van de maand naar de verpleegkundig specialis diabetes voor de eerste controle. Tot nu toe hebben wij telefonisch contact gehad over de dagcurves. Voor het  bijhouden van de bloedglucose uitslagen maak ik gebruik van een app: DiaCare. Handig om het op deze wijze bij te houden en  behalve de dagcurve kun je ook in een grafiek het verloop van de bloedglucose waarden zien. Dit geeft inzicht in bepaalde patronen die er misschien zijn.

Net als elke diabeet heb ik ook mijn prikapparaat.

Mijn bloedglucose apparaat en toebehoren….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *