“Gelre-dag” in het Erfgoedcentrum.

Vandaag is het zover, na een aantal weken waarin alles klaar werd gemaakt voor de "Gelre-dag"  van Omroep Gelderland. Vrijwilligers en medewerkers van het ECAL hebben letterlijk alles uit de kast gehaald voor een geslaagde dag. Zo is er in de gangen van het Brewinc een tentoonstelling ingericht met informatie over de 80-jarige oorlog. Natuurlijk ligt bij deze tentoonstelling de nadruk op de situatie in de Achterhoek en Liemers.

"De Ridders van Gelre" zijn beiden aanwezig en ontvangen de bezoekers, terwijl gelijktijdig een radio-uitzending wordt gemaakt.  "De Ridders van Gelre" is bij Omroep Gelderland een al langer  lopend programma. Iedere week staat een plaats en thema in de schijnwerpers en daar worden dan allerlei activiteiten omheen georganiseerd die samenhangen met het onderwerp van die dag.  In Doetinchem is het thema de boerenopstand van 1580.  Rondom dit thema hebben medewerkers en vrijwilligers materiaal verzameld en de tentoonstelling ingericht. Ook in de studiezaal, de plek waar mensen kunnen zoeken in archiefstukken,  is een tentoonstelling.

Het programma ziet er als volgt uit:

Rond 10.00 uur was het al aardig vol in de hal van het Brewinc.  Ridder René Arendsen heette de aanwezigen van harte welkom en vertelde over de 80 jarige oorlog. Veel mensen hebben deze dag het Erfgoedcentrum met een bezoek vereerd. De medewerkers en vrijwilligers hebben veel vragen kunnen beantwoorden en hebben diverse rondleidingen verzorgd.

De studiezaal van het ECAL.

Onze archivaris, Willem Willemsen, vertelde over zijn band met het gebouw aan een aantal  bezoekers. Willem heeft gedurende 6 jaar in dit pand toen het nog technische school was les gehad. Willem is van beroep timmerman/meubelmaker geworden. Ook ik heb nog gesport in wat nu de studiezaal van het ECAL is.

Renè vertelt enthousiast over de 80-jarige oorlog en de rol van Gelre.

Behalve in het Brewinc zijn er ook activiteiten in het centrum van Doetinchem zelf,. De oudheidskundige vereniging organiseerde bijvoorbeeld een stadswandeling. Ook het stadsmuseum heeft veel bezoek gehad.

Voor het Erfgoedcentrum was het een succesvolle dag waarbij bezoekers kennis hebben kunnen maken met het  centrum en haar werk.