SPORTEN.

Sinds juni van dit jaar sport ik bij AeroFitt in Zelhem. Ben weer begonnen met sporten omdat ik, en met mij mijn Cesartherapeute, maar ook de huisarts het belangrijk vonden om meer aan beweging te doen. Het is de bedoeling dat ik de spieren versterk waardoor ik uiteindelijk minder rugpijn zal hebben en misschien ook beter ga slapen.

Regelmatig sport ik, meestal drie maal per week. Nadat ik mijn pasje heb gescand bij de balie loop ik door naar de heren kleedkamer. Dit is een grote, lichte ruimte, inclusief een douchegelegenheid en een toilet. Opvallend vind ik dat het er altijd lekker fris ruikt. Nog nooit heb ik zweet geroken, en dat wil wat zeggen voor een fitnesscentrum.

De kleedkamer
De heren kleedkamer bij AeroFitt

Ik begin altijd met de zogenaamde cardiotraining, een poos fietsen en een tijdje op de crosstrainer. Beiden zijn best vermoeiend. Beiden registreren onder andere de hartslag frequentie. In het begin was het na een paar minuten al hoog volgens de gegevens op het display. Nu, na ruim een maand regelmatig sporten, is de frequentie zelden nog te hoog. Een goed teken, mijn hart raakt gewend aan het sporten en de daarbij behorende inspanning.

Crosstrainer.
De crosstrainer waar ik op begin.

Vaak sport ik in de vroege avonduren. Het is dan meestal niet zo druk, ik  kan dan van het ene naar het andere toestel in mijn programma zonder te hoeven wachten. De bezoekers zijn zeer divers van aard,  van jong tot oud, iedereen is aan het sporten op zijn of haar manier. De sporters volgen vaak een programma die hen allerlei apparaten laat gebruiken, vaak een mix van cardio- en krachttraining. Ok zijn er sporters die voor het zwaarder werk komen. Zij zijn vooral in de weer met gewichten, gewichtheffen, maar ook trekken, tillen en stoten horen daarbij. Het zijn stuk voor stuk gespierde mannen, en soms ook vrouwen. Zelf waag ik mij  nog niet aan de gewichten, ik ben altijd blij dat ik mijn oefeningen zonder noemenswaardige problemen kan doen. Opvallend is dat ik nooit last van meer rugpijn heb bij het sporten, niet direct na het sporten, maar ook niet gedurende de nacht. Een goed teken!

ruimte met de gewichgten.
Doorkijk naar de gewichten.

Met enige regelmaat heb ik een gesprek met een fitnesstrainer/instructeur.  Samen bekijken wij dan hoe het gaat, en wat ik nu doe. Soms stellen wij de zwaarte van de toestellen bij, en vaak krijg ik tips en adviezen voor een betere en effectievere manier van sporten. Alle medewerkers zijn vriendelijk, en zij zijn altijd bereid om even te helpen of te adviseren op het moment dat ik bepaalde vragen heb.

AeroFitt heeft een aantal vestigingen, onder andere in Hengelo (Gld), Zutphen, Didam en Zelhem. In augustus bestaat AeroFitt alweer 20 jaar. Voor de sporters is er een receptie in de hoofdlocatie Hengelo.

Bij de inschrijving om te gaan sporten, kijk je samen  met een instructeur naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden die je hebt. Het programma is voor iedereen verschillend, onder andere door de instelling van de gewichten (zwaar of minder zwaar), duur van de oefeningen (langere tijd of juist een korte oefening) en het aantal oefeningen. Zelf ben ik zeer te spreken over de manier waarop ik ben ontvangen en waarop mijn individuele programma is gemaakt.

AeroFitt in Zelhem zit in cultureel centrum “de Brink”, en heeft ook de beschikking over een zwembad. Hier kunnen de leden zwemmen buiten de lestijden van het zwembad.

gewichten en de fietsen
De gewichten en de fietsen op de achtergrond.