Onze tuin.

Onze tuin, of eigenlijk Joke’s tuin, omdat zij bijna alle werk doet, staat er nu prachtig bij.

Als ik door de tuin loop zie ik veel bloeiende planten, vaste- alsook eenjarige. In de loop der jaren is de tuin geworden wat het nu is. Veel bloeit na elkaar, er is altijd wel iets bloeiends te zien.  Opvallend mooi zijn de knolbegonia’s, met dikke oranje-gele bloemtrossen staan zij alleen maar mooi te zijn.

knolbegonia
Oranje-gele bloemtros van de knolbegonia

In loop der jaren is de tuin makkelijker geworden, veel meer ruimte tussen de planten, minder spontaan gezaaide en opgekomen planten. Soms strooide Joke zomaar op willekeurige plaatsen zaad van bijvoorbeeld de papaver. Prompt kwam volgens mij bijna ieder zaadje op. Het gevolg: een overdaad aan papavers die weer moesten worden gerooid. Nu doet Joke dat veel minder. De goudsbloem bloeit ook weer dit jaar.

Bloeiende goedsbloem
Goudsbloem in de achtertuin.

Wel hebben wij veel onverwachte planten in de tuin staan. De oorzaak: door het in het winterseizoen de vogels bij te voeren met zaad komen er spontaan allerlei planten de grond uit. Vaak is dit “”onkruid” , maar ook vaak niet minder mooi daardoor.

Soms doen wij verwoede pogingen om ook iets eetbaars te kweken. Tomaten bijvoorbeeld. Trouw water geven, de planten “dieven” als het  nodig is, en als zij bijna rijp zijn: een regenbui waardoor er allemaal een soort scheuren in de tomaten ontstaan. Kortom veel werk en energie voor bijna niets. Nu kopen wij bij de supermarkt een tros biologische tomaten. Weten wij zeker dat zij goed zijn.

In de tuin proberen wij  te werken zonder gebruik van onkruidverdelgers. Na een regenbui is het onkruid meestal goed te verwijderen omdat de grond dan vochtig en “los” is door de regen. Het bijhouden van de heg tussen ons huis en de buren doet Joke met een heggenschaar, echt handwerk dus. Dit is bijzonder in mijn ogen omdat zij artrose in de vingers heeft waardoor het knippen en ook het vasthouden van de heggenschaar moeilijk en pijnlijk is.  Vaak snoeit Joke de heg op het juiste moment: vlak na het knippen komt er regen waardoor de heg niet kan verbranden. De enigste vorm van hulp voor de planten bestaat uit organische mest: koemestkorrels, en voeding. Zonder beiden doen de planten het  niet zo goed als nu het geval is.

bloem van de siererwt
Siererwt met roze bloem.