Hemelvaartsdag 2017.

de haan op de kerk van Hummelo.

Morgen, 25 mei, is het weer Hemelvaartsdag. Behalve dat het een vrije dag is, heeft het nog meerdere betekenissen.

Voor Joke en mij is het een vrije dag met een bezoek aan de traditionele rommelmarkt in Hoog-Keppel. Voor de 41ste keer organiseert voetbalvereniging HC 03 deze markt. Ieder jaar komen er duizenden mensen naar Hoog-Keppel om mogelijk iets van hun gading te vinden.  Wij gaan ook bijna ieder jaar, het is voor ons een soort traditie.

Hemelvaartsdag is natuurlijk een Christelijke feestdag. Maar wat vieren we eigenlijk?

Volgens het Christelijk geloof vieren wij dat Jezus naar de hemel ging om aan de rechterhand van God de Vader te zitten. Jezus regeert dus mede de aarde en is op deze manier betrokken bij de mensheid. Maar Christus is ook de persoon die de zaak van de mens bij God bepleit, Hij komt op voor de mensen.

In de 5e eeuw werd Hemelvaartsdag een apart feest. Het ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot de afsluitende feestdag van de Paasperiode. Op deze dag werd de Paaskaars gedoofd.

In onze tijd gaan nog steeds veel mensen dauwtrappen, een eind lopen of fietsen.  Dit is al een eeuwenoude traditie.

Op veel plekken zijn er kerkdiensten of missen.

Ook is Hemelvaartsdag een commerciƫle dag geworden, veel winkels zijn geopend, men kan naar de traditionele meubelboulevard, maar ook in de stad winkelen en op de een terras iets drinken en eten.

Iedereen moet deze feestdag doorbrengen op de wijze die men wil, daarin is men vrij en moet men ook vrij kunnen zijn.