Carbidschieten.

DSC00482Het is een traditie: Carbidschieten in Hummelo. Al voor het vijftiende jaar werd er vandaag gestreden om de ” Karper-bokaal”.  Rond elf uur verzamelden de teams zich bij de wedstrijdlocatie. Ook de toeschouwers druppelden langzaam binnen. De kersverse burgemeester, Marianne Besseling, loste het eerste schot. Hierna begon de wedstrijd. De aanwezigen konden kijken naar het vangbal, het afstandschieten en zo meer. Het geluid van de droge knallen van de melkbussen was in het hele dorp te horen. De wedstrijd ging door tot ongeveer half vijf. Het Carbidschieten is sinds een jaar een onderdeel van ons cultureel erfgoed. Het wordt vooral in het oosten van ons land beoefend, en altijd op Oudejaarsdag.

Het Carbidschieten is afgezien van de mogelijke geluidsoverlast weinig milieuvervuilend, dit in tegenstelling tot ” normaal” vuurwerk. Het is wel een beetje vreemd dat wij als Nederland het document van de milieuconferentie van Parijs ondertekend hebben, maar geen paal en perk stellen aan het afsteken van vuurwerk.  De geluiden die steeds krachtiger klinken, en die oproepen tot een vuurwerkverbod, zullen in de toekomst inderdaad leiden tot een verbod. Dat is dan een zege voor het milieu, de mensen en alle dieren. Het afsteken van vuurwerk is ronduit slecht. Als ik morgenvroeg met de hond buiten loop, ruik ik de kruitdampen nog heel goed. Het is volgens mij net zo ongezond als naast een snelweg wonen met alle uitlaatgassen. Niet bevorderlijk voor de gezondheid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *