Moeder Aarde.

Joke en ik lieten deze week Jasper uit in de Hessenweg. Het was warm, te warm voor de tijd van het jaar.

Opvallend was het feit dat wij jonge varens zagen, mooi lichtgroen. De natuur is echt van slag. In het nestkastje achter ons huis zitten mezen. Wij kunnen niet zien of zij aan het broeden zijn, maar zij zijn druk in de weer met de nestkast. Naast het huis, in de tuin staan de margrieten in bloei, de rozen vormen knoppen en de schoenlappersplant bloeit volop. Dit is wel bijzonder om te zien en mee te maken, maar het is niet goed. Moeder Aarde is behoorlijk van slag af, zij is ziek.

Ik ben bang dat alle mooie intenties die uitgesproken zijn tijdens de klimaattop in Parijs als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het korte termijn denken en gewin zal weer de overhand krijgen. Jammer is dat. Wij hebben de kans om de opwarming van de aarde te verminderen, maar dan moet iedereen meedoen, burgers, bedrijven en overheden. En het kost geld om te investeren in natuur en milieu, maar die prijs is vele malen lager dan de prijs die wij betalen in de vorm van opwarming van de aarde. Als wij nu niets doen wordt de wereld voor de generaties na ons onleefbaar. Dit is de prijs die wij zullen moeten betalen voor ons korte termijn denken en handelen.

Wij, burgers willen best iets doen voor Moeder Aarde, maar het mag geen geld kosten en wij moeten ook geen keuzes hoeven maken, dat mag een ander doen. Elektrisch rijden, minder rijden,  meer en beter openbaar vervoer, flexibel werken, allemaal zaken die een beetje kunnen bijdragen aan een betere wereld. De vraag is of wij dit willen en kunnen. Ik hoorde iemand zeggen dat zijn principes net zo ver gaan als zijn portemonnee dit toelaat. Net zo iets als vegetariĆ«r zijn ,behalve bij het eten…… Het zal er toch van komen: wij zullen keuzes moeten maken, voor iedere keuze die wij maken betalen wij of de generaties na ons een prijs. Laten wij proberen om aan de volgende generaties een leefbare wereld na te laten. Dat moet het streven zijn, dat zijn wij hen verplicht!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *